Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een doel

Ik stel doelen om iets te bereiken of te veranderen, een doel is het begin van de weg naar succes. Maar hoe maken ik zo’n doel? En belangrijker nog, hoe behalen wij het doel dat we voor onszelf hebben gesteld? Nog belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat we niet terugvallen in oud gedrag?

Een doel hebben maakt gelukkig. Het helpt ons in het maken van de juiste keuzes en verleidingen waaraan we dagelijk worden blootgesteld. Het helpt ons ook om bewust te worden van ons (onwenselijk) gedrag dat we onszelf hebben aangeleerd. Denk hierbij aan het nemen van de roltrap in plaats van de trap, hoe gemakkelijk we de auto pakken of denk aan alles wat we eten zonder echt te weten wat je in je mond stopt. 

Hoe specifieker het doel, hoe beter. Hiervoor zijn verschillende modellen bedacht, de meest bekende hiervan is het SMART model. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Hiermee weet je waar je aan toe bent en is de kans het grootst dat je het volhoudt.

Het hebben van een doel is fantastisch, wat het doel ook is, we hebben iets om echt voor te gaan. Iets dat ons drijft, een stip aan de horizon. Of het nu gaat om het lopen van een marathon, deelnemen aan een mudmasters, stoppen met een verslaving, 40kg afvallen alles valt of staat met een plan. Ik heb kennis nodig om een doel te halen. Voor sportieve prestaties moeten we trainen. Om een bepaald resultaat te behalen zullen we dingen moeten laten en wanneer je een blijvende verandering wil realiseren zal je bewust moeten zijn wat je doet. Een doel moet specifiek zijn en om het doel daadwerkelijk te halen moet er een plan op! 

De stip die je hebt gezet op de horizon lijkt mijlenver van je af te staan. Deze gedachte kan je ontmoedigen. Vanuit de verslavingszorg heb ik geleerd een doel kleiner te maken. Wanneer je wakker wordt er je jezelf voorneemt je vandaag te zullen inzetten om aan je doelen te werken geeft al veel meer rust dan je blind te staren om die stip aan de horizon. Just for today