Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 redenen waarom je krachttraining moet doen

Met krachttraining vergroot je niet alleen je spiermassa. Maar is voor veel meer dingen goed. Lees hier 10 redenen waarom je krachttraining zou moeten toepassen in je wekelijkse trainingsschema.

Met krachttraining vergroot je niet alleen je spiermassa. Maar is voor veel meer dingen goed. Lees hier 10 redenen waarom je krachttraining zou moeten toepassen in je wekelijkse trainingsschema.

  • Spiergroei (hypertrofie)
    Door het regelmatig uitoefenen van krachttraining, denk hierbij aan 3 tot 6 keer per week, zal de spiermassa toenemen. Het is wel belangrijk dat naast de krachttraining de voeding on point is voor een optimaal herstel en dus spiergroei. Voor spiergroei raden we zo’n 6 á 12 herhalingen aan.
  • Hogere verbranding
    Krachttraining vergroot de spiermassa en hiermee ook het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Je zult met meer spiermassa meer calorieën verbranden. Al die extra spieren hebben natuurlijk brandstof nodig. Door krachttraining wordt je ruststofwisseling verhoogd en verbrandt je lichaam dus al extra calorieën. Ook al zit je stil op de bank. Je verbrandt extra calorieën als je een aantal keer per week gaat trainen.
  • Sterkere botten
    Door regelmatig uitgevoerde krachttraining verhoog je je botdichtheid en botsterkte. Dit is ook één van de redenen waardoor wij krachttraining ook aanbevelen op latere leeftijd. Het gaat osteoporose tegen, oftewel botontkalking.
  • Verlaagt de bloeddruk & is goed voor het hart en bloedvaten
    Krachttraining verlaagt de bloeddruk, wat weer positief is voor het hart en de bloedvaten. Door krachttraining maakt het lichaam meer haarvaten aan, dat de bloeddruk doet verlagen. Tevens verlaagt krachttraining de rusthartslag, doordat het hart grotere hoeveelheden bloed per slag kan rondpompen. De algemene conditie van het hart wordt beter en dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
  • Verbetert de lichaamshouding
    Tegenwoordig hebben de meeste mensen een zittend beroep. Te veel zitten en een eenzijdige werkhouding is slecht voor de lichaamshouding. De meest voorkomende klachten zijn (lage) rugklachten en klachten aan schouders en nek, doordat men een soort van naar voren en krom groeit. Krachttraining kan de houding verbeteren, door de spieren te trainen die je lichaam weer een goede lichaamshouding geven.
  • Betere nachtrust
    Krachttraining verbetert je nachtrust. Je valt sneller in slaap en wordt ’s nachts minder vaak wakker. Dit verbetert weer de levenskwaliteit gedurende de dag. Een goede nachtrust is ook belangrijk bij het opbouwen van spiermassa, aangezien je lichaam ’s nachts het meest herstelt.
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen
    Je lichaam wordt meer esthetisch door krachttraining. Zowel voor mannen als vrouwen neemt het lichaam sierlijkere vormen aan, of het nu gaat om meer spiermassa, een lager vetpercentage, of rondere vormen. Ook je houding wordt verbeterd, wat je meer rechtop doet staan. Al deze aspecten bij elkaar verhogen het zelfvertrouwen.
  • Verbetert de hormoonbalans
    Te weinig lichaamsbeweging, een ongezonde voedingsstijl, te veel stress en te weinig nachtrust hebben allemaal gevolgen voor je hormoonbalans. Krachttraining verhoogt het testosteron, verlaagt het cortisol en er komen meer groeihormonen vrij. Dit bevordert niet alleen de spiergroei, maar maakt je lichaam en geest vitaler. Ook kan krachttraining op latere leeftijd de daling van het testosterongehalte afremmen en vertragen.
  • Verbetert de sportprestaties
    Bijna elke sporter doet naast zijn reguliere sport aan krachttraining. Door het lichaam sterker en functioneler te maken worden de sportprestaties van elke sport dan ook verbetert. Niet alleen fysiek, ook op mentaal vlak worden de sportprestaties verbeterd. De cognitieve functies worden beter, oftewel het denkvermogen.
  • Verkleint de kans op blessures
    Niet alleen de spieren worden sterker door middel van krachttraining. De pezen en banden worden ook versterkt, wat de kans op blessures sterk doet verminderen. Een disbalans tussen de spierkracht en de pezen levert vaak blessures op. Pezen zijn vaak niet genoeg getraind, deze hebben ook meer tijd nodig om sterker te worden. Door krachttraining komt er een goede verhouding tussen spierkracht en de kracht van pezen en banden.